Çılgın bir dünyada yaşıyoruz. Gün geçtikçe daha da çılgınlaşıyor. Bu iyi ve eğlenceli bir çılgınlık değil. Korkutucudur. Hızla gerileyen kültürümüze baktığımda benim için en korkutucu şeylerden biri de, Mesih imanlısı çocuklarımın yaşamak zorunda olduğu dünyanın bu olması. Gelişim yıllarında ve sonrasında, onların benden çok daha karanlık ve uğursuz zorluklarla karşılaşacakları kesin. Dünya görüşleri, inanç sistemleri ve bağlılıkları sorgulanacak.

Babalar olarak bu düşünce bizi uyanık tutmalı ve harekete geçirmeli çünkü onları kendi dünyalarında yaşamaya hazırlamak ve donatmak benim ve sizin işiniz. Ama iyi haber şu ki: onların hazırlanmaları için gereken her şey var ve onları hazırlarken sen ve ben de ihtiyacımız olan her şeye sahibiz!

Amacım, biz Mesih imanlısı babalar için, yeniden doğan çocuklarımıza çevrelerindeki kültürel tuzaklar konusunda rehberlik etmemize yardımcı olacak bazı Kutsal Kitap ve pratik temel parçaları önermek. Daha sonra bir dahaki sefere bu temel parçaları uygulamaya koymak için sizin ve benim her gün sahip olabileceğimiz belirli fırsatları ele alacağız.

İlköğretim çağındaki iki Mesih imanlısı çocuğun babası olarak, onların tanrısız çevreleri hakkında ne kadar çok şey fark etmeye başladıklarını görüyorum. Artık pek bir şey kaçırmıyorlar. Çevrelerindeki karışıklığı görüyorlar ve bunu merak ediyorlar. Ve bu gerçek bana güzel bir fırsat sunuyor.

Kutsallığı Takip Etmelerine Yardım Ediyoruz.

Kutsal Yazılar babalık görevimizi nasıl tanımlar? Belki en açık ve net örnek Efesliler 6:4:  “Babalar… (çocukları) Rab’bin terbiye ve öğüdüyle büyütün.”

Bizim görevimiz onları Rabbin kendisiyle tanıştırmaktır. Ana konu o! Ve onlar O’nu imanla tanıdıkça, biz de onlara sürekli olarak O‘nun söylediklerini ve ne beklediğini öğretmeliyiz.

1.Pet 1:13–16 O’nun beklentilerini özetler. Rab’bin öğretişlerinde ve terbiyesinde büyüyen her bir imanlının hedefi kutsallık, yani O’na adanmış ve ayrılmış olmasıdır. Yeniden doğuşu alan çocuklarımız da bizim kadar bu arayışa çağrılıyor.

Ancak Petrus, gelişim aşamamız ne olursa olsun, kutsallık arayışımızın bir mücadele olacağını biliyordu. Bu yüzden onun kutsallık çağrısına başlama şeklini seviyorum: “zihinlerinizi eyleme hazırlayın, ayık olun” (ayet.13a). Çocuklarımızın mutlaka karşılaşacakları mücadeleye hazırlıklı ve donanımlı olmaları gerekiyor.

Düşmanları onların kutsal olmasını istemiyor. Düşmanları, tam da şimdi, gelişim yıllarında onlara yalan, çekici düşünce, şüphe ve baştan çıkarıcı alternatifler sunacak. Ve onların tanrısız çevresi düşmanın kullanacağı devasa bir araç.

Babalar olarak bizim görevimiz, kutsallık arayışından vazgeçmemeleri için düşünce biçimlerini donatmak ve eylemlerine rehberlik etmektir. Kültürleri bu çabaya her fırsatta karşı koyacaktır. Dolayısıyla onları bu mücadeleye hazırlamak, onlar kendi kutsal yaşamlarını geliştirirken rolümüzün hayati bir parçası.

Peki kültürlerinin düşmüş yönleriyle baş etmelerine yardımcı olmak için hangi temelleri hayata geçirebiliriz? İşte birkaç fikir.

Kutsal Yazıların Onlar Üzerindeki Etkisini Geliştirin

Tanrı’nın Sözü, çocuklarımızın Rab’bin disiplinini ve talimatını bulduğu yerdir. Nasıl kutsal olunacağını buldukları yer burasıdır. Ve bu onların zihinlerini eyleme hazırlamak için ihtiyaç duydukları silahtır. Kültürlerinin onlara getireceği her şeye dayanmalarını sağlayacak temel budur.

Tanrı Sözüne güvenmeleri gerekiyor. İhtiyaç duydukları cevapları sağladığını bilmeliler. Düşmüş kültürün zor konularını onlarla ele almadan önce, onlara bu temeli sunmalıyız.

  1. Tanrı Sözünün sizin için ‘merkez’ olduğunu gösterin.

Buradan başlamalıyız. Çocuklarınız, sizin buna gerçekten inanmadığınızı görürlerse, Tanrı’nın Sözünün ihtiyaç duydukları şeyi sağladığına inanmayacaktır. Günlük hayattaki tüm çılgınca şeylere İncil hakikatiyle mi karşılık veriyorsunuz? Kendiniz için günlük olarak Tanrı Sözüne ne kadar öncelik veriyorsunuz? “Vaaz ettiğiniz” şeyi uyguluyor musunuz? Kutsal Yazılardan gelen soruları cevaplayacak kadar Kutsal Kitabınızı biliyor musunuz?

  1. Kutsal Yazılardan bizzat yararlanmaları için onları güçlendirin.

Çocuklarınız okul öncesinden ilkokul yıllarına geçtikçe daha fazla okuyabilir ve işleyebilirler. Daha eleştirel düşünebilirler (hızla gelişen tartışma becerileri bunu açıkça kanıtlamaktadır!). Dolayısıyla Tanrı’nın Sözünü kendi başlarına okumaya başlamamaları için hiçbir neden yok.

Onlarla birlikte okuyun. Her seferinde birkaç ayet olsa bile, onlara günlük veya haftalık makul okuma planları sağlayın. Onların seviyesinde anlayabilecekleri pasajları seçin; onları en iyi siz tanırsınız! Kutsal Kitap öykülerinin, tek tek mezmurların veya özdeyişlerin, İsa’nın öğretilerinin ve Yeni Ahit mektuplarından bazı parçaları da dahil ederek onları teşvik edin. Ve her seferinde açıklama yaparak takip edin ve en azından temel bir anlayış sağlayın.

Onların okumalarını teşvik edin. Tek başına. Anlamak için anne babanın yardımıyla okunacak bir kitap değil.  Ruh’un yardımıyla çocukların Kutsal Kitap’tan yararlanabilirler.  Biz asla Tanrı’nın sözünü öğretmeyi bırakmıyor, şimdi onların okumalarını ekliyoruz.  Onlara kendi kendine gerçeği keşfetmelerini öğretiyoruz.

Sadece onları okumaya teşvik edin. Tek başlarına. Onlar Kutsal Kitap’ı anlamaları için her zaman Anne ve babalarından yardım almaları gerekmiyor. Çocuklarınız da Ruh’un yardımıyla Tanrı Sözünden yararlanabilir! Çocuklarımıza hiçbir zaman  Kutsal Kitap aracılığıyla eğitim vermekten vazgeçmiyoruz, ancak kendi başlarına da okumalarına olanak sağlıyoruz. Onlara kendi gerçeğini bulmayı öğretiyoruz.

  1. Kilisede öğrendiklerini hatırlar.

Onlar sadece gerçeği kendi başlarına okuyabilecek kadar büyük değiller; aynı zamanda onlar kilisenizde öğretilenleri hatırlayacak yaştalar. Onlara Pazar günleri Kutsal Kitap’tan etkilenmelerini beklediğinizi söyleyin.

Onlara ibadet sırasında şarkı söylerken nasıl düşünmeleri gerektiğini öğretin ve sonrasında söylenenleri tartışarak onları sorumlu tutun. Yaşlarına ve yeteneklerine bağlı olarak, küçük bir grup ortamında vaazı veya tartışmayı dinlemelerini bekleyin. Belki onlara o haftanın pasaj referansını, bu pasajdan vaaz edildiğini duydukları bir gerçeği ve Tanrı’nın bu pasajdan onların yapmalarını beklediği bir şeyi yazmaları için bir not defteri verin. Bunu yapabilirler!

Bütün bunlar ve daha fazlası onlara Kutsal Kitap’ın onlar için olduğunu ve onlarla konuştuğunu sürekli vurgulayacaktır. Bu, onlarda, Tanrı’nın Sözüne başvurduklarında ihtiyaç duydukları şeyin mutlaka elde edileceğine dair bir beklenti geliştirecektir.

Çevreleriyle Karşı Karşıya Bırakın

Çocuklarınızı, bazı sorunlu şeyler de dahil olmak üzere, kendi kültürlerine maruz kalacakları durumlara kasıtlı olarak koyun! İlk bakışta bu öneri pek akıllıca görünmüyor. Ancak bir düşünün: Bu aşamada onlara Kutsal Yazıların bu konularda nasıl konuştuğunu gösterme şansınız var. Şimdi gördükleri şeyler hakkında Kutsal Kitap’a göre düşünme alışkanlığını geliştirmek ve yönlendirmek, onların daha sonra bu şekilde düşünmelerini sağlama konusunda uzun bir yol kat edecektir.

1. Dikkatli ol.

Beni yanlış anlamayın; Onları kurtların önüne atmanızı önermiyorum! Bunların, kasıtlı olarak onlarla birlikte deneyimlediğiniz ve doğrudan denetleyebileceğiniz kontrollü fırsatlar olması gerekir.

2. Onları topluluğa dahil etme fırsatı arayın.

Topluma katılımızın temel amacı müjdecilik olsa da, topluma katılmamız aynı zamanda çocuğa ortama maruz kalma fırsatı sunar. Mahalle havuzundaki buluşmalar, toplumsal spor veya müzik programlarına katılım ve diğer aktiviteler, çocuklarınızın sizin denetleyebileceğiniz ve takip edebileceğiniz şekillerde toplumdaki insanlarla ilişki kurmasına olanak sağlar.

3. Tembel olma!

Çocuklarımızı bir yere kapatmak ve onları kültürümüzdeki tüm saçmalıklardan korumak güvenli bir seçenek gibi görünebilir, ancak bu (belki de) kasıtsız tembelliğimizi ortaya çıkarabilir. Tüm bu kasıtlı ve kontrollü ilişkiyi gerçekleştirmek zaman ve çaba gerektirir. Çocuklarımıza, doğrulukla cevaplayabileceğimiz soruların ortaya çıkacağı durumları sunmak öngörü gerektirir. Bu bilgilendirmeyi tutarlı bir şekilde başlatmak kararlılık ve sıkı çalışma gerektirir. Ama buna değer! Kolay yolu seçmeyin. Kutsallıkları hakkında düşünmeleri ve uygulamaları için stratejik fırsatlar sağlayarak onları Rab’bin talimatıyla yetiştirin.

Tartışma Fırsatlarına Teşvik Edin

Çocuklarınız etraflarındaki tanrıtanımaz kültürle tanıştıktan sonra gördükleri veya duydukları şeyler hakkında sohbet etme fırsatını kaçırmayın! Tartışmayı hızlı ve kasıtlı olarak yönlendirmeniz hayati öneme sahiptir.

1. Açık ve ulaşılır olun.

Çocuklarınızın bilgi almaları gerektiğinde müsait olduğunuzu bilmeleri gerekir. Dinlemek için acele edin. Fırsatlara karşı dikkatli olun çünkü çocuğunuz yalnızca maruz kaldığı bir şeyi ima edebilir. Beklentilerinizi sözlerinizle ve davranışlarınızla, onların size gelebileceği ve gelmesi gerektiğini vurgulayın. Ulaşılır olun; meşgul olduğunuz ya da kullanılamaz durumda olduğunuz bildirimi onlara ulaşmasın.

2. Düzenli tartışma zamanları düzenle.

Çocuklarınız, kültürle ne kadar kısa olursa olsun her tanıştıktan sonra bir bilgilendirme yapılmasını beklemelidir. Bu fırsatlar resmi veya gayri resmi olabilir. Yaklaşık bir yıl önce, bir hevesle dua etmeden önce oğlumun yatağının yanında “durmaya” karar verdim; sadece orada olun ve birkaç dakika havadan sudan konuşun. Düzenli olarak o gün gördüğü ya da yaşadığı bir şey gündeme gelecektir. Artık bunu beklemesi gerektiğini biliyor. Bazen soru soruyorum, bazen sormuyorum. Ama her zaman sohbet ediyoruz ve bunun faydalarına şaşırdım!

3. Sorulardan bahsetmişken…

Çocuklarınızın etraflarında gördükleri hakkında düzenli olarak tartışma başlattığınızdan emin olun. Bunun gibi açık uçlu sorular harika araçlardır:

  • Az önce gördüklerimiz ya da duyduklarımız seni rahatsız etti mi? Neden??
  • Mahalle arkadaşlarınızdan size yanlış gelen şeyler mi duyuyorsunuz?
  • Az önce gördüğünüz veya duyduğunuz şeyin evdeki veya kilisedeki deneyiminizden farklı olduğunu fark ettiniz mi?
  • Sizce Tanrı bu konuda ne düşünüyor? Sizce neden bu insanlar eylemlerinin doğru olduğunu düşünüyor?
  • Gördükleri, duydukları şeyleri merak etmelerini sağlayın, sonra onları gerçeğe yönlendirin.

Tepki verme.

4. Bilgelik için dua edin.

Her zaman buna ihtiyacın olacak. Ve onu nerede bulacağını biliyorsun (Yak 1:5).

https://www.growingfathers.com/growing-kids-in-a-godless-culture-part-1/       4/9/2021’de erişilmiştir.   İzinle kullanılır.

Bizi takip edin: