İsa en büyük buyruğun, Tanrı’yı ve birbirimizi sevmek olduğunu söyler.

Öncelikle bu buyruğu yerine getirmek isterken çocuklarımızı da başkalarını sevme konusunda eğitmek isteriz. Ama böyle bir sevgiyi eylemlerimizle nasıl gösterebiliriz?

Aşağıda ‘Sevginin Temelleri’ olarak adlandırabileceğiniz kısa bir liste var. Kiliselerimiz, bu listeyi uygulayabileceğimiz en iyi yerlerdir.

Lütfen bunu yok saymayın.
Başlamadan önce bu yazıda söylediklerimi duymanızı engelleyebilecek bir itirazı ortadan kaldırmam gerek. Belli bir kişiliğe sahip olduğumuz ve her birimiz farklı özelliklere sahip olduğumuz için bunları okumak sizin için zor olabilir. Belki siz de benim gibi içine kapanıksınız… ‘Chap, bahsettiğin şeylere sahip bir kişi değilim, bunları yapamam.’ Diyebilirsiniz…

Tabii ki hepimizin farklı kişilik özellikleri var ama sahip olduğumuz kişiliklerimiz bizim kaderimiz değil.  Tanrı kişiliğinizi şekillendirmek ister.

Öyleyse “Sevginin Temellerini” nasıl uygularız? Aşağıdaki yaptığım listede evde, mahallede ve kilisede pratik edebileceğimiz bazı düşünceler var. Bunları çocuklarımıza da öğretelim.

1. İsa Mesih’in sevdiği gibi sevin.
Sevgi; beğenmek ya da hoşlanmak…  İsa’nın ‘sevgi dolu’ bir kişi olduğunu hiç düşündün mü?  O yüzden kalabalıkları çekti, değil mi? İsa’nın açık ve sevgi dolu olduğunu gördüler. Duayla ve Ruh’un gücüyle Tanrı, Mesih İsa’nın sevgisiyle sizi doldursun diye yalvarın. O bu duayı yanıtlayabilir, yanıtlayacaktır.

2.Birbirinizi selamlayarak sevin.

‘Birbirilerinizi’ buyruk listesinde en çok tekrarlanan buyruklardan biri olan ‘birbirimizi selamlamak’ olduğunu biliyor muydunuz?
Selamlama o kadar önemli ki Tanrı bu konuya bir bölümde değindi (Rom 16). Pavlus pek çok şey anlatabilirdi ama o bu bölümde dostlarını ve emektaşlarını selamladı.

Birbirimizi selamlamak sevginin en basit şekli. Matta 5:47’de, düşmanlarımıza nasıl davranmamız gerektiğinden söz ederken, İsa ‘’Yalnız kardeşlerinize selam verirseniz, fazladan ne yapıyorsunuz’ der.  Görünür ima şu ki: düşmanlarımıza bile selam vermemiz gerek.

Ama orada kalmıyor. 3. Yu 14’te birbirimizi ‘adımızla’ selamlamamızı buyurur. Başka deyişle bir kişinin adını kullanmak daha sevgi doludur. Evde ve kilisede bu basit prensibi uygulayın. Çocuklarınızın yetişkinlere selam vermeleri konusunda onları eğitin.

3.Başkalarına gülümseyerek sevin.  
Yüzümüzdeki gülümseme aracılığıyla birçoklarını bereketlediğinizi ne kadar yazsam da burada anlatamam. Tabi ki kaşlarımızın çatık olduğunda gülümsemeden daha fazla kas kullandığını biliyorsunuzdur. Vaaz vermeye başladığımda vaaz metninin başında ‘GÜLÜMSE’ kelimesini yazdım.  Neden?  Çünkü ifadesiz yüzümde heyecanım belliydi. Gülümsemelerim ise herkesi kutsadı.

Karşımızdaki kişilerin haftalarının nasıl geçtiğini bilmiyorsunuz elbette ama gülümseyerek bile onlara bereket olabilirsiniz.

4.Başkalarına soru sorarak ve etkin dinleyerek sevin.

Karşımızdaki kişiyi anlayarak severiz. Kutsal Yazılar bu konuda şu öğütleri verir: İnsanın niyetleri derin bir kuyunun suları gibidir, akıllı kişi onları açığa çıkarır  (Özd 20:5) ve Dinlemeden yanıt vermek ahmaklık ve utançtır (Özd 18:13).

Sürekli kendisinden söz eden bir kişi tanıyor musunuz? Seninle ilgili hiç soru sormayan bir kişiden bir süre sonra sıkılırsınız değil mi? İyi bir sohbet ötekiyle ilgilenen iki kişi arasında alışveriştir. Sevgi karşındaki kişiyi tanımak için soru sorar.

5.Aramızdaki yabancıyı sevin.
‘Konukseverlik gösterin’ buyruğunu insanları soframıza davet etmek olarak düşünürüz. Ama kelime xenophileo – yabancı sevgisi. Yabancıları sevmek. Tanımadığımız, bizden farklı olanları sevmek.

Yabancıyı hoş karşıladığımızda, dostlarımızdan önce ona öncelik gösterdiğimizde ona sevgi göstermiş oluruz. Bir tanıdığım şunu ifade etti: ‘Kocam kilisede 3 kuralla insanlarla ilgilenir.  ‘1.  Kilisemizde ‘yalnız olan biri’ bir acil durum.   2.  Dostları bekletebilirim.  3.  Yeni gelen kişiyi başka birine tanıt.’  İşte sevginin pratik dışavurumları!
Sevgiyi göstermek aslında bu 5 madden daha fazlasını kapsar. Bunları ifade etmek için Kutsal Ruh’un gücü gerekli olacaktır. Bu yüzden bizler bu şekilde yaşayarak büyürüz ve çocuklarımızı böyle eğitebiliriz.

Chap Battis  The Disciple Making Newsletter      5/6/2021’de email olarak alındı.   İzinle kullanılmıştır

 

Bizi takip edin: