Kilisedeki gençlerin gençlik grubuna gelmesini sağlamak amacıyla oyun oynamak korkunç bir fikir. Eğer bu yaklaşım başarılı ise bunu sürdürmek için o kadar zaman ve bütçe ayırmak gerekecek. Böylelikle ilişkilere dayalı bir hizmet için az zaman ve enerjin kalacak. Eğer bu yaklaşım başarılı değilse, bunu doğru yapabilmek için yaptırımınızı arttırmak isterseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Bunun yerine hizmetinizde bir müjde kültürü oluşturmak için eğlenceyi ve oyunları kullanabilirsiniz. Gençlik Pastörü Teoloğu adında bir blogdan gelen bir önerim olacak. Belki size garip gelebilir ama bu gerçek. Eğlenmek elbette kötü değil ve gençlik hizmetkarları artık hizmetinde oyunu kullanarak bir öğrenci yetiştirme aracı düşünmeleri lazım.

 

Sadece ‘Eğlenmek’ neden yeterli olmuyor? 

Birkaç yıl önce gençlik grubumuzdan ‘eğlence’ sözcüğünü yasaklamaya çalıştım. Olmadı. Ama aslında insanların ‘daha çok eğlence’yi dilediklerinden bıktım çünkü aslında aradığı eğlencenin kilisede olmadığını biliyordum. Gruplar kendi aralarında kutuplaşmıştı ve bir grup, başka bir gruba giden bir iki öğrenci aslında hangi gruba ait olduklarına karar vermeleri gerektiğini hissettiler. Bu esnada gençler artık gelmemeye başladılar çünkü ‘gençlik grubu eğlenceli değildi.’

Biliyorum, ben ‘en eğlenceli’ gençlik pastörü değilim. Bu bloğun adına bakıp bunu tahmin edebilirsiniz. Oysa biz her haftada zamanımızın 1/3’ünü oyun oynayarak geçirirdik. Tamamen farklı gruplardan gençleri bir araya getirdiğinizde ne olur? Ya birbirlerinden uzak kalıp mağlup olurlar ya da birbirlerine yardım edip kazanırlar.

Gençlerin katılmalarını ikna etmek için ne kadar oyun oynarsan o kadar mücadele edersin. Çünkü her hafta daha eğlenceli ve daha iyi olması gerekecek. Genellikle içe kapanık ve sakin gençler gözden kaçarlar ve uzaklaşırlar çünkü onların zevk aldığı eğlence yeteri kadar heyecanlı değildir.

Heyecan, oyun zamanının amacı değildir. Daha açık söyleyeyim – gençlik grubunda oyunların hedefi eğlenmek değildir. Ben aslında her oyunun bir ‘amacı’nın olması gerektiğini de söylemiyorum. Her oyunda, eğer akşamın önemli bir parçası olacaksa, Kutsal Kitap’ın mesajına ruhsal bir bağlantının olması gereklidir demiyorum. Oyunlar, sevinçle gençleri bir araya getiriyorsa o zaman oyunların bir anlamı vardır. Oysa oyunlar rekabet içeriyorsa ya da utanç getirirse bu yazılarım sizin için yeni bir yol düşünmeniz için bir davettir. 

 

Gençler Şikâyet Ettiklerinde,

Gençler daha çok eğlenmek istedikleri için yakınıyorsa, bu genelde oynadığınız oyunlarla ilgili değildir. Bu genelde şu şekilde olur: Arkadaşlar arasında oynanan oyun kötü de olsa onlar için hala eğlencelidir, ne kadar kötü olsa da. Birbirlerini tanımayanlar arasında oynanan harika bir oyun ise gerçek anlamda zordur.

İşte genellikle durum böyledir. Bazen daha iyi ya da yeni oyunlara ihtiyacınız olabilir. Belki de oyunları yönetmeyi daha iyi öğrenmeniz lazım. Deneyimlerime göre oyunların başarısız olmasının 2 nedeni var ve bu ikisi de oyundan önce olur. Bunlar, uzun bir süre içerisinde oyunun kurallarını anlatamamakla ve iyi takımlar oluşturamamakla olur. Genelde eğer 3 dakikadan fazla kuralları anlatıyorsanız oyunu başka bir akşam oynayın (uzun süren bir oyun Kutsal Kitap öğretiş zamanını kısaltmış bir gençlik grubunun toplantısına uygun değildir).

 

Gençlerin yakınmalarının geçerli bir sebep olup olmadığından emin değilseniz oyunun amaçlarını anlattıktan sonra gençlik hizmet takımıyla konuşun. Ancak bunu oyunların amacını açıkladıktan sonra yapın: Amaç gençlerin birlik içinde olmasını sağlamak ve grubun kültürünü oluşturmaktır. Hizmet takımıyla birlikte oyunların iyi geçtiği ve kötü geçtiği zamanlarını gözden geçirin. Yukarıdaki amacını yerine getiren oyunları değerlendirin ve onları ‘sakla’ listesine ekleyin. Diğer oyunları ya ‘asla’ ya da ‘oyun gecesi’ olarak listeye yapıp listelere ekleyin. Bu şekilde izlediğiniz bu yolla oyun gecelerininiz için en iyi oyunları ve vazgeçmeniz gereken oyunları değerlendirebilirsiniz.

Ne olursa olsun gençlerin oyunlara ilişkin şikayetlerini değil aslında onların derinden arzuladıklarının ne olduğunu vurgulayın. Savunma, mazeret ve tatsızlıktan kaçının.

 

Oyunlarını yerlerine koymak

Gençlik grubunda oyunların ve eğlencenin amacı öğrencileri sevinç içerisinde birleştirecek müjde kültürünü oluşturup geliştirmektir. Müjde, özgürlük sağlar. Yaşam tacını edinmek için ‘galip’ olman gerekmiyor. Her insanın gücü ve tutkusu Mesih’in bedeni için bir armağandır. Bu Kutsal Kitap gerçeklerini oyunlarımıza da yansıtılabilir ve yansıtılmalıyız.

Aynı zamanda fazla rekabetçi oyunlar zehirli bir grup kültürünü arttırabilir; ‘bilen’ öğrenciler ve liderler bile gençlik grubuna gelen misafirlere verilen müjde lütuf ve sevinç davetiyesini açıkça tersler. Bu müjdeye ters trajik kültür, birkaç gençlik hizmetinde yaygındır. İçe kapanık ve sosyal olmayanlar özellikle ötekileştirildiklerini hissederler. Gençlik lideri bu durumu tam yönetemediği için de gençler, gençlik liderleriyle dürüstçe konuşamazlar. Böylelikle bu rekabet ruhuyla birlikte gençler arasında gruplaşmalar daha da artar, güçlenir.

Bir başka sorun ise, oynadığımız ‘kötü’ oyunlar. Onları asla oynamamalıyız.  Bu oyunları oynarken gelen bir misafirin arkadaşına, ‘insanlar bana böyle davranırlarsa neden tekrar bir daha buraya geleyim ki? Kırıldım!’ dediğini duydum. O geceden sonra bir daha asla oyunlarla herhangi bir genci utandırmamaya söz verdim.

Ayrıca yemek yerken israf konusunda duyarlı olan gençler oyun sırasında yemeği ne kadar çarçur ettiğimizi görünce utançları daha da derinleşebilir.

Belki bu söylediklerim size hayal gibi geliyor olabilir ama bütün bun söylediklerim 16 yıl hizmetimde uğraştığım yaşanmış örnekler ve konulardır. Bunlar sevincinizi öldürmek isteyen birinin abartılı öyküleri değildir. Eğer gençlik hizmetinizde eğlence yoksa gençlik hizmeti teolojiniz eksiktir. Eğlence ve oyunlar düşmanımız değildir. Oyunları uygun biçimde yönlendirelim ki öğrenciler sevinç konusunda birlik içinde olsunlar, hakiki paydaşlığı engelleyen duvarlar yıkılsın.

Birlikte gülemeyeceğiniz birini sevmek zor. O zaman bu gençler başkaları için dua etmeleri gerektiği söylenmeden önce oyun oynasınlar. Ama gençleri sadece heves için değil, paydaşlığa çekmek için açık bir vizyonunuz olsun.

https://www.youthpastortheologian.com/blog/fun-and-games-in-youth-ministry   7/8/2021’de erişilmiştir.   İzinle kullanılmıştır

 

Bizi takip edin: