Hizmetim en çok yetişkinlere yönelik olmasına karşın son günlerde ergenlere 10 Buyruğu bir saat içerisinde öğretme fırsatım oldu. Bir kâğıt verdim ve açık paylaşım şeklinde yorumlar yaptım. Aşağıda benim öğretme yaklaşımımı göreceksiniz. İstediğiniz şekilde dinleyicilere uyarlayarak kullanabilirsiniz.

  1. Yüksek sesle 10 Buyruğu okuyun

10 Buyruk, Çıkış 20:1-21 ve Yasa’nın Tekrarı 5:1-21’de bulunur. Kutsal Kitap’ınızı açıp yetişkinler Çıkış bölümünü, çocuklar da Yasa’nın Tekrarı bölümünü birlikte yüksek sesle okuyun.

Bağlamı da açıklayabilirsiniz. Tanrı’nın neden bunları İsrail’e verdiğini, neden bu yerlerde bulunduğunu (başka yerde değil!) ve buyruklar verildikten sonra veya verilmeden önce ne olup bittiğini anlatabilirsiniz.

2. 10 Buyruğu özetleyin.

Kısa bir özet şu şekilde olabilir:

  • 10 Buyruk Çıkış 20 ve Yasanın Tekrarı 5’te bulunuyor
  • 10 Buyruğu Tanrı’nın kendisi yazdı (Çıkış 31:18).
  • İlk 4 buyruk Tanrı ile ilişkimiz, son 6 buyruk insanlarla ilişkimizle ilgilidir.
  • Hepimiz 10 Buyruğu bozduk. Hiç kimse bunlara kusursuzca itaat edemez. Bu yüzden bu buyruklar bizim kurtarıcıya ihtiyacımız olduğunu açıklar. O kurtarıcı İsa’dır.
  • Tanrı’nın amacı o kadar yük verip bizi mutlu olmaktan mahrum bırakmak değildir. Aslında tam tersidir. Tanrı, sana doğruluk ve mutlu olma yolunu göstermek istiyor. O yol, Tanrı’nın kurallarını yerine getirmektir.
  • Tarihteki tüm literatür bile, Hıristiyanların yaşam biçimini 10 Emirden daha az şekillendirmiştir. Bunları öğrenmek, etüt etmek, ezberlemek ve itaat etmek gerekir.

3. Kısaca 10 Buyruğu yazın

Çocuklar 10 Buyruğu kendi sözleriyle yazsınlar. Yazmak öğrenmeye yardım eder. Yazarken belki farklı şeyler keşfedebilirler.

4. Şimdi 10 Buyruğu kısaca anlatsınlar

Sonra her buyruğu kısa bir şekilde özetlemek lazım. Bu fikir The Doctrine of the Christian Life kitabının yazarı John Frame’den aldım;  kendisi de aynı şeyi kitabında uyguladı.

İşte benim özetlerim şunlar. Unutmayın çocuklar için yaptığımızdan dolayı basit bir dil kullanmamız lazım.

Buyruk #1: Kutsal Kitap’ta açıklanan Tanrı tek gerçek Tanrı.  Başka ‘tanrılar’ sahte ve yanlıştır. O yüzden tek O’na tapınmalısınız.

Buyruk#2: Objeler ya da resimler aracılığıyla Tanrı’ya tapınma. Ona tapınmak için bir nesne yapma; yaratılmış herhangi şeye tapınma.

Buyruk#3: Tanrı hakkında konuşurken sözlerinize dikkat edin. Tanrı’nın adını saygısızca ve korkusuzca kullanmayın.

Buyruk#4: Zamanınızı ve armağanlarınızı elinizden geldiğince Tanrı’yı yüceltmek için kullanmalısınız. İş yerinde canla başla çalışmalı ama haftada bir gün çalışmamalısınız. Bu, Şabat’ta hiçbir eylem yapamazsınız demek değildir; Şabat’ta geçimini sağlamak için bir şey yapmamalısınız demektir.

Buyruk#5: Her zaman ebeveynlerle aynı fikirde olmasanız da ebeveynlerinizi Tanrı seçti ve onlar sizin için Tanrı’yı temsil ediyorlar. Bu yüzden onlara saygı göstermeniz gerekir. Bu saygıyı hem sözlerinizle hem de eylemlerinizle gösterirsiniz.

Buyruk#6: Bazı kişiler sizi öfkelendirebilir ama onları bağışlamanız lazım. Hiçbir insanı fiziksel bir şekilde incitmeyelim.

Buyruk#7: Cinsel ilişki Tanrı’nın verdiği, bir erkek ve bir kadın arasında olan, evlilikte tadı çıkarılacak bir armağandır. Tanrı’nın isteği ise, yani bir gün evlenecekseniz eşinize sadık kalmalısınız ve evleneceğiniz kişi için cinsel bakımdan kendinizi korumalısınız.

Buyruk#8: Elinizdekiyle yetinin. İzin almadan başkalarının malını almayın.

Buyruk#9: Komşunun (herhangi biri ve çevrendeki herkes!) itibarını ve sicilini önemsememiz gerekir. O zaman ne şahsen sözlerinize (iftira, dedikodu, vs) ne de online olarak başkaları hakkında yalan söylemeyin, dikkat edin.

Buyruk#10: Tanrı’nın sana verdikleriyle yetin. Tanrı’nın vermedikleri sizin için bir saplantı olmasın.

Çocuklarınıza 10 Buyruğu öğretmeniz çok önemli. Umarım bu maddeler size yardım eder.

 

https://www.gospelrelevance.com/2020/02/11/how-to-teach-your-kids-the-ten-commandments/ uyarlanmıştır. 18/4/2020’de erişilmiştir

Bizi takip edin: