Çocukların harekete hazır olan imanı var. İnsani bir müjdeyi vermeyerek bu fırsatı kaçırmayalım.
Müjde asla değişmez. O zaman mesaj aynı kalırken, etkinlik için yöntemler değişmeli.
Müjdeyi çocuklara ne kadar iyi bir şekilde anlatıyoruz? Ben Kutsal Kitap öyküleri ya da Kutsal Kitap’a dayanan ahlaki öğretmekten bahsetmiyorum.
Kutsal Kitap İyi Öykülerin Koleksiyonudur
Kutsal Kitap’ı öğretirken çok fazla ayrı ayrı ahlaki hikayeler olarak anlatıyoruz, Aesop Masaları gibi.Çocuklarımızın iyi yaşamalarını istiyoruz; bu yüzden Kutsal Kitap’tan hem doğru yapan hem de yanlış yapan insanlarla ilgili öyküleri çıkartıyoruz.
Umarız bu fikre sahip olurlar: iyilik Tanrı’dan gelir, başarıya gider ve kötülük Şeytan’dan gelir, başarısızlığa gider. Eğer çocuklar öyküyü yaşayabilirlerse, ana noktalarıyla doğru adları vererek anlatabilirlerse, o zaman müjdeyi iyi kavramış olacaklarını düşünüyoruz.
Kiliseler çocuklara tonlarca iyi öyküler anlattılar, ama O ÖYKÜYÜ anlattılar mı?
ÖYKÜ içerisindeki öyküleri anlatmak kolay ama aslında daha büyük bir resim var. Sanki bütünü sunarcasına müjdenin bir parçasını sunarsak önemli noktaları kaçırmış oluruz.
Şu şekilde düşünüyorum.
Büyük öykünün 4 sahnesi var: Yaratılış, Günah, Kurtuluş ve Yenilenme. Kilisemde bunu öğretiyorum. Peki bunu çocuklara nasıl öğretiriz?
3 kız babasıyım. Onların Tanrı’nın büyük öyküsünün sadece bir parçasını bilmelerini istemem. Tanrı sözünü verdi bize, o da ilk ayetten son ayete kadar Tanrı’nın büyük ve muhteşem planını anlatıyor. Onların tüm GERÇEĞİ bilmelerini isterim, sadece 1,2 gerçeği değil.
Müjde Tanrı’nın yaptıkları ile ilgili
Sadece Kutsal Kitap’ın parçalarını ele alırsak, Tanrı’nın işlerinin akışını kaçırırz. Ve müjdenin sadece bir takım fikir değil, insanları kurtarmak için sevgi dolu bir Tanrı’nın kurduğu ve yürüttüğü bir planı olduğunu ve o akış için son derece önemli olduğunu kavramış oluruz.
Fikirler, bir plan kadar, kişisel değildir. Tanrı’nın planı Kutsal Yazılar boyunca görülür. İsa Mesih 1 Kor 11’de şöyle der: ‘Bu kâse kanımla gerçekleşen yeni antlaşmadır. Her içtiğinizde beni anmak için böyle yapın’
Ama aynı anda Musa’nın Eski Antlaşma’da ‘Bütün bu sözler uyarınca, RABbin sizinle yaptığı antlaşmanın kanı budur› dediğini unuturuz. Eğer Baba Tanrı’nın günahlarımız için mükemmel kurban olarak Tanrı Oğlu’nu göndermesini anlamazsak İbrahim’in İshak’ı kurban etmeye çağrılmasını anlamayız.
Bunların birbirlerine bağlı olması Kutsal Yazılar’ın her yerinde geçer.
Kutsal Kitap’ı birbirlerinden ayrı ahlaki öyküler olarak anlarsak, yüzlerce, belki binlerce öyküyü içeren 66 kitapçığı düşünüyoruz.Oysa aslında binlerce öykü yok. 66 öykü yok. Hatta Yeni Antlaşma ve Eski Antlaşma denen iki öykü yok.Tek bir öykü var, Tanrı’nın yaptıkları – kurtuluş tarihi.
Çocuklara ahlakı öğretmek istiyoruz ama çocukların ahlakçı olmalarını istemiyoruz.
Müjde Kendini Geliştirme Programı Değil.
Bazan insanlar dünya görüşüne uygun olan öyküleri seçerler, öykülerdeki ahlaki benimserler. Böylece kendilerini daha iyi hissederler ve Tanrı’yı hoşnut ettiklerini düşünürler.
Bu bizim görevimizdir, arzumuz değil.
Müjde; günahkarın kurtuluşu, imanlıların ailesine katılıp donatılması ve başka günahkarlara İsa’nın öyküsünü anlatmaları hakkındadır. Kutsal yazılar Aden Bahçesinden Sonsuz Kente kadar Tanrı’nın insanları arayıp kurtarmasını öğretiyor. Biz bu öyküyü başka insanlara, çocuklara dahil, anlatma ayrıcalığına sahibiz.
Müjdeyi Çocuklara Uygun Bir şekilde anlatmalıyız
Çocukların hala öğrenmeyi öğrenmeleri Tanrı’nın isteğini tam olarak bildirmemizi engellemesin. İsa, müjdeyi kabul etmemizi öğrettiğinde hepimize çocuklar gibi olmamızı söyledi.
Çocuklar Tanrı’yla ilgili gerçekleri duymak ve onlara engelsiz olarak inanmak için özellikle biçimlendirilmiştir. Müjdeyi açık ve dürüst bir şekilde anlatalım.
Müjdeyi tam olarak anlatırsak daha anlaşılır olacak ve onların hayatlarını daha derinden etkileyecektir.
Müjdeyi anlatma şeklimiz müjdenin gücünü azaltmasın. Tanrı’nın bir öyküsü var ve o öyküde çocuklar da var!
http://www.christianitytoday.com/edstetzer/2015/february/making-sure-children-actually-hear-gospel-and-not-just-bunc.html 21/2/2015 erişilmiştir. Uyarlanmıştır