Yazar: Julie Lowe
Konu: Ebeveynlik (anne babalık) Yapmak
Tarih: Ocak 28, 2013
http://www.ccef.org/blog/role-playing-creative-parenting-tool
Bir ebeveyn olarak çocuklarımla anlamlı ve verimli konuşma fırsatları yaratmak isterim. Bu amaca ulaşmak için ‘rol oynama yöntemini’ sık sık kullanırım. Bu yöntemi şu şekilde uyguluyorum: çocuklara bir durumu açıklarsınız, onların farklı farklı roller alarak, aynı durumda ne yapacaklarını veya söyleyeceklerini sorarsınız. Örneğin, çocuğunuz arkadaş baskısı altında ne yapması gerektiğini bilmeyebilir; mesela şu tip baskılar olabilir: yalan söylemek, sınavda hile yapmak gibi. Rol oynama yöntemi, zor durumlarda farklı tepkiler/karşılıklar verme hakkında öğrenme fırsatı sağlar. Sizin çocuğunuzla birlikte karşılaşılan durum hakkında düşünmenize izin verir. Aynı şekilde çocuğun nasıl düşündüğünü anlamanızı da sağlar. Mesela onun korkuları, mücadele ettiği ayartmalar ve belki beklenmedik durumlar hakkında…
Kutsal Kitap’ın İlkelerini Uygulamayı Öğrenmek
Çocukların düşünce biçiminin daha somut, yani siyah/beyaz gibi olmasından dolayı, onlar için daha soyut, ‘gri renkli’ olan durumularda bilgece davranmak zordur. Çocuklar Kutsal Kitap’ın ilkelerini anlayabilir ama gerekli ya da uygun anda uygulamak konusunda zorluk çekebilirler. Rol oynama yöntemi, öğretilebilir ilkelerin —sevgi, iyilik, merhamet, afetme ve güvenlik —farklı durumlarda nasıl uygulanacağını gösterir. Bu tür sohbet çocukların bir ilkeyi ele alıp daha önce akla gelmeyen bir kaç durumda uygulamasını teşvik verir. İlkelerin farklı durumlarda uygulandığını gördükçe onların ilkeyi anlama kapasitesi genişliyor ve belki olacak veya olmayacak durumlar için bile onları hazırlıyor. Bu aracı kullanırken birkaç senaryo kullanın: gülünç, açık ve net, kafa karıştıran, tehlikeli ve imkansız olan senaryolar gibi.
Örneğin çocuğunuz bir olayda saldırgan olabilir, farklı olayda baskı altında ya da saldırılan olabilir. Çocukların çoğu her zaman kabadayı ya da mağdur değildir. Öyleyse şöyle bir senaryo yapın: çocuğunuz saldırgan olmaya takrik ediliyor (belki yaşı daha küçük olan kardeşine karşı) ve siz de ona sevgi ve sabırdan bahsediyorsunuz. Bunun ardından başka bir senaryo oluşturun: bu sefer çocuğunuz incitiliyor, bu durumda ise nasıl bağışlaya bileceği ve nasıl güven içinde kalabileceğini gösterin.
Açık ve Karşılıklı İletişim/ Konuşmaya Teşvik Etmek
Ben çocuklarımla daha çok ‘Eğer…varsayarsak’lardan bahsetme taraftarıysam, onlar da ‘Bilmiyorum. Öyle olursa ne yapmam gerek’ gibi karşılıklar vermeye meyilli olurlar. Rol oynama yöntemi, öğrencilik için açık bir kapı olur. Onların düşünüp karar vermelerini teşvik edecek sorular sorarak ne yapacağını bilmediği bir durumda sıkışıp kalmalarını önlemeye yardım edersiniz. Kaçınılmaz olarak çocuklarımız sıkışıp kalacaklar, ama rol oynama ve açık konuşma bu olayların sayısını indirgeyecektir.
Çocuklarınız öğrenip olgunlaştıkça, onları yüreklendirmeyi unutmayın! Nasıl siz her zaman doğru kararlar veremiyorsanız, onlar da her zaman doğru kararlar vermeyecekler. Çocuklarınız için bu sözler çok önemlidir: ‘Elinden geldiği kadar yap, biz seninle gurur duyacağız. Yanlış yaparsan, ne olup bittiğini konuşacağız.” Bu çocuklarınıza sizden öğrendiklerini uygulamaya çalıştıkları için cezalandırılmayacakları konusunda güven verir. Sık sık cezaya değil, hafif bir değişime ihtiyaç vardır.
Sonuç olarak, güncel hayatınız içindeyken böyle sohbetler yapın. Ben arabamızın özellikle ‘Eğer…varsayarsak’lardan bahsetmek benim için verimli bir yer olduğunu buldum. Araba yolculukları çocukların düşüncelerini ve deneyimlerini açıklamak için dikkat dağıtmayan bir mekandır ve yolculuk onların deneyimlerini anlayıp yorumlamamız için zaman sağlar. Ancak çocuklarınız sizinle başka bir yerde konuşacaklarsa, o yer iyi bir yerdir! Umarım anneler/babalar bu ilkeleri öğretebilecekleri anları yakalamaya çalışırlar. Ayrıca onlar rol oynama etkinlikleri aracılığıyla konuşma fırsatları yaratmak için önceden adımlar atarlar.
*CCEF’in (Hrıstiyan Danışmanlık ve Eğitim Kurumu)verdiği izinle kullanılmıştır.