Her iyi ebeveyn çocuğunu mutlu etmek ister. Ancak bir ebeveynin çocuğunu mutlu etmeye yönelik olan çabaları aslında uzun vadede ya onların aleyhineyse?
Aşağıda ebeveynlerin, çocukları sıkıntı ya da hoşnutsuzluk hissedecekler korkusu ile yapmaya tereddüt ettikleri 5 eylem var. Oysa uzun vadede bu 5 eylem yapılırsa yetiştirilen gençler tembel, sığ veya her şeyi hak ettiğini düşünen bireyler değil sağlıklı, mutlu ve iyi karaktere sahip bireyler olacaklardır (bütün bu ilkeler bilge olan Süleyman’ın yazdığı Özdeyişler’den alıntıdır):
İstedikleri her şeyi yapmayın
Çoğu ebeveyn çocuklarının isteklerini ya da kendileri büyürken sahip olmadıkları şeyleri onlara sağlamak ister. Ama bu tehlikeli bir yaklaşımdır çünkü bu durum çocukların hayatlarına ‘her şeyi hak ettiklerini’ düşünme tohumları eker. Ebeveynlerin sorumluluğu çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaktır. Tabii ki bazen her iyi ebeveyn elinden geldiğince çocuklarının bazı isteklerini vermekle onları kutsar. Fakat onların isteklerinin çoğunu kendi çalışıp o şekilde hak etsin.
Özdeyişler 13:4 “Tembel canının çektiğini elde edemez, çalışkanın istekleriyse tümüyle yerine gelir”.
Onlara ‘hayır’ demekten çekinmeyin
Olabildiğince çocuklarıma ‘evet’ demeyi çok isterim çünkü mümkün olduğunca ‘evet’ cevabı veren ebeveyn olmak isterim. Ama iyi bir ebeveyn olmak çocuklarına sık sık ‘hayır’ deme yeteneği ile ilgilidir. Bilge ebeveynler bu iki karşılığın arasındaki farkı ayırt edebilirler. Çocuklarınıza net ve kesin bir şekilde ‘hayır’ diyemeyen ebeveyn olmayın. Çünkü sizden gelen ‘hayır’ yanıtını uygun şekilde kabul edip karşılık vermeyi öğrenmezlerse hayat boyu başkalarından ‘hayır’ı kabul etmeleri çok daha zor olacaktır.
Özdeyişler 29:17 “Oğlunu terbiye et, o da sana huzur verecek ve gönlünü hoşnut edecektir”.
Günah işlediklerinde onları terbiye edin
İyi ebeveyn tutarlı ve sevgi dolu şekilde çocuklarını terbiye eder (Özd. 22:15). Nitekim, Kutsal Yazılara göre, çocuklarımızı terbiye etmeyi reddetmek aslında sevgi eksikliğidir.
Özdeyişler 13:24 “Oğlundan değneği esirgeyen, onu sevmiyor demektir.
Seven baba özenle terbiye eder”.
Sevgiyle terbiye etme uzun vadeli bir ebeveynlik stratejisidir. Daha kolay olduğu için terbiyeyi alıkoymak ise kısa vadeli görüşü olan ebeveynlik stratejisidir. (Özd. 23:13-14)
Zor olan durumlarda üstesinden gelmeleri için onları zorlayın
Çocukların çoğu zor olan durumlarda o şeyi yapmak istemezler ama bunu yapmaları gerektiği konusunda onları zorlamamızın sebeplerinden biri budur. Zorlu durumlar karakteri inşa eder, işler zorlaşınca onların pes etmelerine izin vermememiz onların hayat becerilerini geliştirir. İster bulaşıkları yıkama, isterse çim kesme ya da okul projesini tamamlama olsun, daima eğlenceli olmayan zor şeyleri yapmak konusunda onları sorumlu tutun.
Özdeyişler 20:4 “Sonbaharda çift sürmeyen tembel, hasatta aradığını bulamaz”.
Çatışmayla başa çıkmayı öğretin
Çocuğunuz hayat boyu farklı farklı çatışmalarla karşılaşacak. Öyleyse, onları başarı için ihtiyaç duyacakları araçlarla donatmak için onların yanlarındaki bilgelik ve sağduyu ile çatışmalarında yollarını bulmalarına yardım etmekten daha iyi ne olabilir? Tüm çatışmaların her zaman doğrudan çözülmesi gerekmese de tüm çatışmaların kişisel, Kutsal Kitap’sal ve bazen toplu olarak ele alınması gerekir.
Özdeyişler 18:19 “Gücenmiş kardeş surlu kentten daha zor elde edilir. Çekişme sürgülü kale kapısı gibidir”.
Evet, bunlar ebeveyn sezgilerine sık sık ters gelir çünkü bunları yapmamak çok daha kolaydır! Yine de bunların derinlemesine daha mutlu çocukları ürettiğini biliriz (İbr. 12:11).
Bazen çocuklarımızı hayat için mutlu etmek, şimdi onları mutsuz etmeyi gerektirir.
Bu beş eylemden hangisi sizin için en zor?
https://godlyparent.com/5-counterintuitive-ways-to-make-your-child-happy/ 27/2/2021’de erişilmiştir. İzinle kullanılmıştır