Bize en sık sorulan sorulardan biri şudur: “Ebeveynler pratik olarak çocuklarını cinsel tacizden nasıl koruyabilirler?” God Made All of Me adlı kitabımızı ebeveynlere ve bakıcılara hitap eden ve bu soruya cevap veren bir notla sonlandırdık. İşte çocuklarınızı korumanın 9 pratik yolu!

1. Onlara, bedenlerini Tanrı’nın yarattığını anlat. Şöyle diyebilirsiniz: “Bedenin her kısmı iyidir, bazı kısımlar özeldir.”

2. Bedenin kısımlarının doğru adlarını öğretin. Bu başlangıçta rahatsız edebilir ama bedenin kısımlarının doğru adlarını kullanın. Çocukların cinsel organlarının adlarını doğru bilmeleri gerekir. Bu bilgi kendi bedenlerini anlamak, sorulması gereken soruları sormak ve cinsel tacize yol açabilecek davranışları tasvir etmek için yararlıdır.

Çocuklarınıza bedenlerinin ‘özel’ kısımlarını özellikle açıklayın. Şöyle deyin: ‘Bedeninin bazı yerlerine başkaları tarafından dokunulmamalı; tuvalette veya giyinirken yardım aldığında veya doktorlar hariç.’ Bunu çocuk banyo yaparken veya üzerinde mayo varken gösterebilirsiniz: ‘Mayonun örttüğü kısımlar özel.’ Mayo örneği onu bir açıdan yanlış yönlendirebilir, çünkü bazı kısımlara (ağız, bacaklar, boyun, kollar) uygunsuz dokunulması söz konusu olabilir; yine de ‘özel kısımları’ anlatmak için iyi bir başlangıçtır.

3.  Çocukların konuşmasını isteyin. Çocuğunuza, herhangi bir kişi, kim olursa olsun, ne söylerse söylesin, özel yerlerine (mayonun örtmediği yerlere bile!) veya çocuğun rahatsız olduğu bir şekilde dokunursa size bildirebileceğini açıklayın. Uygunsuz bir şekilde kendisine dokunulduğunu söylerlerse suçlanmayacaklarına dair güvence verin. Tersine, haber verdikleri için kendisiyle gurur duyacağınızı söyleyin; onlara bu konuda yardım edeceğinizin güvencesini verin.

4. Dokunuşlardan söz edin. Uygun ve uygun olmayan dokunuşlar arasındaki fark konusunda açıkça konuşun. Şöyle diyebilirsiniz: ‘Çoğu zaman sarılmaktan, gıdıklanmaktan veya öpülmekten hoşlanırsın ama bazen de hoşlanmazsın ve bunda bir sakınca YOK! Dost olsun, aile üyesi olsun, herhangi bir kişi seni rahatsız edecek şekilde konuşursa veya sana dokunursa bana söyle.’

Ufaklıklara ‘dur,’ ‘tamam, yeter’ veya ‘yapma, bir daha yapma’ demeyi öğretin. Siz de örnek olabilirsiniz; çocuğun sarılmanızla veya gıdıklamanızla ilgili ‘tamam’ dediği anda durun! Tepkiniz önemli ve değerli, çünkü onlara kendi bedenlerine ve isteklerine hakim olduklarını öğretir.

Diğer aile fertleri sınırlarınızı anlamıyorlarsa, çocuğunuzun istenmeyen dokunuşlara ‘hayır’ diyebileceklerini anlatmaya çalıştığını söyleyin. Bu sınır herhangi bir kişi çocuğunuzu incitmeye çalışırsa yararlı olacak. Mesela çocuğunuz dedesini öpmek istemezse, ona sarılabilir veya ‘çak’ yapabilir.

5. Sizin duygularınızı tatmin etmesi için çocuğunuzdan yardım istemeyin. Bazen, düşünmeden çocuğumuza şöyle söyleriz: ‘Çok üzgünüm, bana bir kucak verir misin?’ İyi niyetle bunu istiyor olabilirsiniz ama çocukta sizin duygularınızdan ve hayatınızdan sorumlu olduğu duygusu oluşur. ‘Annem üzgün, onu mutlu etmem gerek,’ der. Çocuğu taciz etmeye niyetli biri benzer bir dil kullanabilir, çocuk da onun mutlu olmasına ‘yardım edebileceğini’ düşünebilir. Bunu masum şekilde yaptığından dolayı, sizin için yaptığını başka birine de yapmasının uygun olduğunu sanabilir.

6. “Sır” kelimesini hiç kullanmayın. Sır ile sürpriz arasındaki farkı anlatın. Sürprizler sevinç vericidir ve heyecan yaratır, çünkü büyük bir sevince yol açacak bir şey olacaktır. Aksine sırlar yalnızlığa ve dışarda bırakılmaya yol açar. Biriyle sır tutmak alışkanlık haline gelirse, çocuklar tacize daha çok maruz kalır, çünkü suçlular sıklıkla ‘sırlarımız sadece aramızda kalsın’ derler.

7. ‘Doktorculuk’ oyununun kurallarını belirleyin. Doktorculuk oyunu, bedenin kısımları oyununa dönüşebilir. Çocuklarınıza bu oyunu oynarken, kendi bedenlerini değil, oyuncakları (hayvanlar, oyuncak bebekler) hastaları olarak kullanmayı öğretin. Doktorculuk aletlerini kullanabilirler ama dokunacakları bedenler sadece oyuncaklar olacak. Belki bu zaman alır, yumuşak bir şekilde doktor oyunu gibi oyunları kendi bedenlerimizle oynamak istemediğimizi söyleyebilirsiniz. Eğer çocuğunuzu başka bir çocukla bedenlerini keşfederken bulursanız, sakince durumu ele alın, şöyle deyin: ‘Demek arkadaşınla bedenlerinizi karşılaştırıyorsunuz… Haydi şimdi giyinelim. Belki soyunmak iyi hissettirir ama biz oyun oynarken soyunmuyoruz.’

8. Kime güvenmesi gerektiğini belirleyin. Çocuklarınızla kime güvendiğiniz ve kime güvenebilecekleri konusunda konuşun. Davranışları rahatsız eden, korkutan veya kafalarını karıştıran biri olursa bu güvenilir kişilerle konuşabileceklerini söyleyin.

9. Taciz kuşkunuz olduğunda hemen ihbar edin. Bu adımları okudunuz, artık kendinizi çocuk cinsel tacizine karşı bir savunucu sayabilirsiniz. Bildiğiniz veya kuşkulandığınız bir cinsel taciz varsa hemen ihbar edin. Siz yapmazsanız belki de yapacak başka kimse olmayacak.

http://justinholcomb.com/2015/08/11/9-ways-to-protect-your-children-from-sexual-abuse/

11 Ağu 2015’te erişilmiştir ve izin ile yayınlanmıştır.

Bizi takip edin: