Çocuğunuzun yaratıcılığını ortaya çıkarmak mümkün. Çünkü yaratıcılık sadece çevrelerinde değil, içlerindedir. Tanrı, bunu oraya koydu!
Yaratılış 1:27 “Tanrı insanı kendi suretinde yarattı. Böylece insan Tanrı suretinde yaratılmış oldu”.
Çevrenizdeki dünyaya bir bakın. Galiba çok yaratıcı bir Tanrı’nın suretinde yaratıldığımız konusunda hem fikiriz. İşte o yüzden O’na ‘yaradan’ deriz. Her birimizin içerisine yaratıcı bir doğa koydu, yani her birimiz ne kadar biriciksek o kadar da biricik katkımız var dünyaya.
Özellikle çocuklar yetişkinlerden çok daha fazla yaratıcıdırlar. Çünkü;
- Çocuklar hayal güçlerini yetişkinlerin tahmin edemeyeceği bir seviyede kullanıyorlar.
- Çocuklar her şeyin mümkün olduğu dünyaya lekesiz bir mercekle bakarlar.
- Çocuklar ‘kutunun dışında’ düşünmüyorlar, onlar ‘kutuyu’ tamamen kaldırıyorlar.
Çocukluğunuza biraz daha yakından baktığınız zaman, dünyayı ne kadar farklı gördüğünüzü hatırlıyor musunuz?
“Yaratıcı yetişkin hayatta kalan çocuktur.” – Anonim
Ortaya çıkmış olan yaratıcılık dünyanın hala görülmemiş şeyleri görmesine izin verir. Çocuklarımızın yüreklerinde keşfedilmemiş bir çok mucize var. Böylece yaratıcılıkla dolu ama aynı zamanda onun eksikliğiyle kısıtlanmış dünyada, çocuğunuzun içerisindeki yaratıcılığı nasıl ortaya çıkarıp geliştirebilirsin? İşte beş basit öneri:
- Dışarıda oynamalarını teşvik et!
Bence, çocuğunun yaratıcılığını ve hayal gücünü ortaya çıkarmanın en büyük yolu onların evin duvarlarının dışına çıkmalarıdır. Çocuklar doğada zaman geçirmeli. Tanrı onları bunun için yarattı, bu dünyayı da onlar için yarattı. Çocuğunuzun dışarıya çıkıp oynaması yanlış değil. Onlar için bir zaman belirle, hayal güçleri devreye girsin ve diğer her şeyi onlara bırak.
“Hemen hemen bütün yaratıcılık, amaçlı oyun oynamayı gerektirir.” – Abraham Maslow
- Bazen sıkılmalarına izin ver!
Bugünkü çocuklar fazla yoğun. Onların programları hayır demeyi ve yavaş olmayı bilmeyen bir kültürü yansıtır. Bazen çocuklarımızın ‘boş zamanları ve uygun yerleri’ olacak tek yol bizim onlar için bu ortamlarını yaratmamızdır. Çocukların yaratıcı olabilmeleri için zamana ve yere ihtiyaçları vardır. Oysa bugünlerde çocuklar yaratıcı değil çünkü aslında bu gerekli değil gibi. Biz hayatlarını ve dikkatlerini bitmek bilmeyen seçeneklerle doldurduk; öyle ki akıllarının hep durağan kalmasına izin verdik.
“Arada bir çocuklarınızın canlarının sıkılmasına izin vermeniz gerekir. İşte o yolla yaratıcı olmayı öğrenecekler.” – Kim Raver
- Ekran zamanlarını kısıtla!
Bu neslin yaratıcılığına en büyük tehditlerden biri de ekran zamanı. iPhone ve Siri’nin çağında ekranlar kolaylıkla yaratıcılığın ve oynamanın yerini alırlar. Çocukların artık kendilerinin düşünmeleri gerekmiyor, bu da artık hayal kurmayı veya yaratıcı olmayı gerektirmiyor demektir. Kitaplardan farklı olarak ekranlar öyküyü anlatmakla kalmıyor, resmediyorlar, bu yüzden çocukların hayal gücüne bir şeyler bırakmıyor. Unutmayın, ne kadar ekran zamanını çocuklara verirsen, bir o kadar fazlasını isteyecekler. O yüzden bu zamanı kısıtlayın.
“Oyun oynama, araştırmanın en yüksek biçimidir.” – Albert Einstein
- Onlara meydan okuyun!
Bunu deneyebilirsiniz – bir odada, bir saat zaman dilimi verin, sadece legolar olsun… bir kitap ya da bir bulmaca verin. Ya da mutfak masasında 30 dakika oturtun, kağıt ve pastel boya verin. Yaratıcı ol…onlara yaratıcı davran. İlk şoku atlattıktan sonra onlar da zevk alacaklar.
“Çocuklar doğal olarak yaratıcıdır. İşimiz yaratıcılıklarının tam potansiyeline ulaşacak şekilde çiçek açması için onlara özgürlük, malzemeler vermektir.” – Jean Van’t Hul
- Sen de yaratıcı ol!
Yaratıcılık yaratıcılığa yol açar. Ben yaratıcı olunca çocuklarım daha yaratıcı olur. Mesela ergen kızım yaratıcı yazarlık ve yaratıcı konuşma ile babasının izinden gitmeyi sever. Aile yaşamında veya para harcamada yaratıcı olmayı öğrenin. Biz şunu bulduk: yaratıcılık yaratıcılığa maruz kalarak gelişir. Ve çocuklarımız en çok bize maruz kalırlar.
“Yaratıcılık bulaşıcıdır, başkasına geçir.” – Albert Einstein
Çocuğun yaratıcılığını ortaya çıkarmak için bu beş maddeden hangisine bu hafta daha çok öncelik tanıyabilirsin?
https://godlyparent.com/5-tips-to-unleashing-your-childs-creativity/ 28/5/2022’de erişilmiştir. İzinle kullanılmıştır.