teen

Hannah Baerh

Kutsal Kitap’taki her şeyin doğru olduğunu nereden biliyoruz?

Cennette günah işlemiyorsak, Tanrı bizi robot gibi kontrol mü ediyor?

Tanrı’nın bedeni yok, İsa’nın vücudu var. Ama İsa Tanrı’dır ve İsa’nın bedeni var. Öyleyse Tanrı’nın bedeni var. İsa’nın bedeni nerede şimdi? 

Nasıl İsa’nın ölümden dirildiğine tamamen emin olabiliyoruz?

Son aylarda çocuklarım bana bu soruları sordu. Biri 5, öteki 7 yaşında. Ömrümün en korkutucu görevi ebeveyn olmak!

 Ebeveynin Çağrısı

Tanrı ebeveynlere ağır bir görev verdi: Çocuklarına gerçeği öğretmek. Yasa’nın Tekrarı 11:18-21Özdeyişler 22:6 ve Efesliler 6:4 gibi ayetler, çocukların ilk bilgelik, bilgi ve teoloji kaynağının bizler olmamız gerektiğini buyurur; Tanrı’nın verdiği görev sadece pazar okulu öykülerini tekrarlamaktan çok öteye geçen bir görevdir. Ebeveynler olarak çocuklarımızı kapsamlı ve Kutsal Kitap’a dayanan bir dünya görüşüyle biçimlendirmemiz gerek. Bu, ufak, önemsiz bir uğraş değil.

Bugünkü kiliselerin sağlığını düşündükçe bu görevi yeterince ciddi almadığımızdan korkuyorum. Ebeveynler öğretme görevinden kaçınırsa, kiliselerimizde sistematik sorunlar ortaya çıkar. Birçok çocuk kilisede büyüyor ama inancını savunmayı hiç öğrenmiyor. Onların gözünde kilise nesnel gerçeğin koruyucusu değil, hoş, olumlu, yavan sözler satan bir kurum. Ve entelektüel bakımdan tatmin etmeyen cevaplar yüzünden gençler kiliselerden kaçıyorlar.

 Ebeveynin Hazırlaması

Çocuklarımızın yararına dürüstçe bunu kendimize sormamız gerek: Çocuklarımızı eğitmeye hazır mıyız? İsa’nın beden alışının sırrını, Tanrı’nın mutlak yetkisinin karmaşıklıklarını, özellikle onun insan sorumluluğuyla bağlantısını ve bizim kefarete ihtiyacımızı açıklayabilir miyiz? Onların yüreklerini ezmeden, çocuklarımızın günahın ağırlığını hissetmelerine nasıl izin verebiliriz? Onları İsa’ya nasıl yönlendiririz?

Petrus bizi böyle bir hazırlayışa çağırır: “Mesih’i Rab olarak yüreklerinizde kutsayın. İçinizdeki umudun nedenini soran herkese uygun bir yanıt vermeye her zaman hazır olun.” (1Pe. 3:15).

Ebeveynleri olarak, çocuklarımız inanç hakkında sorular soracaklar bize. Onlara iyi cevap verebilmek için Kutsal Kitap’ı çalışabilir, iyi öğretilere kendimizi verebilir, ilahiyat kitapları okuyabilir ve Mesih’i daha iyi tanıyabilmek için kendimizi adayabiliriz. Böylece öğrettiklerimiz doğru cevaba sahip olmaktan öteye geçer; ama dahası, Petrus’un dediği gibi, gerçeği saygıyla ve yumuşak ruhla aktarmamız gerek. Yumuşak ruh çocuklarımızın düşünmesine, soru sormasına ve bize karşı çıkmasına olanak tanır. Saygıyla sordukları sorularına gerçek, iyi düşünülmüş ve yararlı cevaplar vermemiz gerekir. Vazifemiz zor, tabii. Yine de Petrus’un dediği gibi, bu emek Mesih’i onurlandırır.

 Ebeveynin Kutsaması

Bir gün öğleden sonra heyecanlı bir şekilde en iyi arkadaşıyla hayali bir düğün hazırlayan kızımı gözlüyordum. Aniden bu oyun yapmacıktan hızla ahlaki bir gerçeğe geçti ve bana direkt ‘İki kız evlenebilir mi?’ diye sordu. Duraksadım, böyle bir soruyu beklemiyordum.

Ama bunun, kulağına gelen bir bilgiyi nasıl değerlendirebileceğini öğretmek için harika bir fırsat olduğunu fark ettim. Zorluğu yüzünden konudan kaçmaktansa Kutsal Kitap’ı ele aldım. Uzun bir süre insanların kararlarından, kültüre göre evliliğin yasal statüsünden, Kutsal Kitap’a göre evliliğin anlamından ve Tanrı’nın benzeyişi olarak yaratılan her bir insanı sevmemizden bahsettik. Sohbetimiz aslında hala devam ediyor; hem güvenimizi pekiştirdi hem ilişkimizi zenginleştirdi hem de ikimizi gerçekle kutsadı.

Ebeveynlik bilimden çok sanattır, kuraldan çok ilişkidir. Çocuklarımızın hayatlarını en çok etkileyen anları biz hazırlamıyoruz. Onların yüreklerini ve akıllarını olgunlaştırmamız aslında bir dans, sevgi, dua ve bilgelik dansı; çocuklarımızın büyüme aşamalarında değişen bir dans. İlişkimizin tahmin edilemezliği, onların eksiklerine bahane üretmeden, bizi entelektüel yönden onları hazırlamaya kışkırtmalı.

İsa’nın izleyicileri olarak O’nu tüm aklımızla sevelim. Ebeveynler olarak, Tanrı’nın buyurduğu gibi, çocuklarımızla entelektüel bakımdan da ilgilenelim.

https://www.thegospelcoalition.org/article/when-kids-ask-hard-questions  5/8/2017 tarihinde erişilmiştir.

Bizi takip edin: