“İki küçük çocuğum var. Biri çok iradeli, diğeri ise çok tatlı. İlkini sürekli düzeltiyor, disipline ediyormuşum gibi geliyor bana. Orantısız gibi geliyor. Öneriniz var mı?”

Bu harika bir soru! Küçük çocukların ebeveynleri için akılda tutulması gereken bazı noktalar şunlardır. Eminim başkaları da vardır. Daha büyük çocuklar için farklı cevaplar verirdim.

1. İradesi güçlü olandan cesaret alın! Şu anda cesaretiniz kırılmış olsa da, iradeli çocuk genellikle büyüyünce iradeli yetişkin olur. Bizler o güçlü iradeyi yakalayıp, onu bize itaat edecek şekilde şekillendirmek istiyoruz.

2. Başa çıkamayacakları özgürlüğü onlara vermeyin. Küçük çocuk için onlara çok fazla özgürlük vermeyin, böylece sürekli kavgalar yaşarsınız. Huniyi dar ve seçenekleri sınırlı tutmaya çalışın. Bazen çok fazla özgürlük verdiğimiz için kavga ederiz.

3. Büyük çocuğu teşvik edin! “Gerçekten güçlü bir iraden var. Bu harika. Tanrı bir gün bunu kendi yüceliği için kullanacak. Ama bu arada senin de onu bana teslim etmeyi öğrenmen gerekiyor. İnançlı bir insan nasıl teslim olacağını bilir. Bu yüzden kalbini eğitiyorum. İşte bu yüzden annenin ya da babanın otoritesine karşı geldiğinde bunu Tanrı’ya itiraf etmelisin.”

4. Açık kurallarınız ve açık sonuçlarınız olsun. Her zaman sınırları zorluyor olsanız bile, keyfi sonuçlarla karşılaşmadığınızdan emin olmak istersiniz. Sürekli olarak cezalandırılan tek çocuk bir çocuk olsa bile, ev kuralları evin kurallarıdır.

5. Tutarlı olun. Çocuklar kumarbazdır. Tutarlı ol. Sonuçları ortaya koyarken tutarlı olmaya devam edin.

6. Karşılaştırma yapmayın. “Neden kardeşin gibi olamıyorsun? Ona bir kez bir şey söylüyorum, o dinliyor” demeyin.

7. Düzeltirken bunu hem bir otorite hem de günahkar bir kardeş olarak yapın. Bu günah mücadelesinde onlarla özdeşleşirken, kolunuzu kelimenin tam anlamıyla veya mecazi olarak onların etrafına sarın. Onları, itaatkar bir yürek için Rab’be yakarmaya teşvik edin.

8. “Sınırların test edilmesi” sonucunu doğurur. Bizim evde ‘sınırları zorlama’ suçu vardı. Bu, doğrudan itaatsizlikten çok, kendisinin ne kadar kaçabileceğini görmeye çalışan hafif meydan okuyan bir tutumdan kaynaklanır.

9. Diğer çocuk hakkında daha derinlemesine düşünün. Uyumlu çocuğunuz hakkında emin olun ve derinlemesine düşünün. Kurtarıcıya olan ihtiyacının farkına vardığından emin olun. İyi davranışı yönlendiren insan korkusunun kanıtlarını arayın. Veya “kurallara uyan” olmaktan kaynaklanan kendini beğenmişliği arayın.

10. Kaybolan Oğul benzetmesini unutma.Bir sürü kişi iki kaybolan oğulun olduğunu anlamıyorlar. Bir oğul günah aracılığıyla ailenin hazinesini ve babanın namusunu çürütüyor. Bu oğula ve onun kurtuluşuna odaklanıyoruz.  Oysa öteki oğul aynen kendi doğruluğuna güvenir ve babadan kopuktur. Her ikisinin de aynı derecede Kurtarıcı’ya ihtiyacı vardır.

Chap Battis’in 11/3/2023’te aboneli olanlara gönderdiği bir email.

Bizi takip edin: