Bir çocuğun ruhsal gelişimine en çok katkıda bulunan şey nedir sizce? Aile olarak akşam yemeği yemek mi? Özel günlerini unutmayan ebeveynler mi? Kilise dostlarına sahip olmak mı? İyi bir Hrıstiyan okulda okumak mı? Canlı bir çocuk hizmetine sahip olan bir kilisede olmak mı?

 

 

Bunlar kesinlikle iyidir ve kızlarım için istediğim şeyler olmasına karşın, son günlerde çocukların nasıl gerçekten ruhsal gelişim gösterdiği hakkında Life Way Research (Yaşam Yolu Araştırması) olarak yaptığımız araştırmada bunlardan hiç biri geçmiyor. Biz de çok az etki yaratanlar hakkında fazla düşünmememiz gerektiği konusunda dikkatli olmalıyız. Araştırmamız 2,000 Protestan yetişkini analiz etti; bunların hiçbiri artık ‘ebeveynlik’ yapmıyor ve 1 ya da daha fazla 18-30 yaş aralığında çocukları vardı. Araştırmamız şu anda bu çocukların iman alışkanlıklarını, ayrıca çocukların büyürken ebeveynlerin uygulamalarını ve çocukların alışkanlıklarını analiz etti. Jana Magruder yeni kitabında, “Nothing Less: Engaging Kids in a Lifetime of Faith,” bulduklarımızı ustaca sergiler; bu kitap her bir ebeveyne ve çocuk hizmetkârına yürekten öneriyorum.

 

Peki, araştırmada en büyük etkenler neydi? Jana kitapta ruhsal sağlığının en büyük 10 etkenini açıklar, ama ben burada en büyük beşten söz edeceğim. Çocuklarının ruhsal yolculuğunu önemsiyorsan, bu araştırma altın kadar değerli:

 

1. Çocuk büyürken düzenli olarak Kutsal Kitap’ı okur.
Bu çocukların iman yolculuğunda en büyük etkendi ve ben şaşırmadım çünkü yetişkinlerin hayatında da aynı etki yaratır. En basit deyişle, Kutsal Kitap’ı düzenli olarak okuyan çocukların yetişkin olarak Mesih’in yolunda yürüyecekleri daha kesindir; düzenli olarak okumayan çocuklar yetişkin olunca Mesih’le devam etmiyorlar. Aile akşam yemeği, çocuğun katıldığı okul veya kilise veya çocuk hizmetinden çok daha önemli olan, çocukların Kutsal Kitap’ı okumalarını sevmelerine yardım etmektir. Eğer tek bir şey yapacaksak, ebeveyn veya çocuk hizmetkârı olarak, o tek şey budur: çocukların önünde Kutsal Kitap’ı okuya okuya yaşa! Çocukların Kutsal Kitap metnini nasıl okumaları gerektiğini göster. Onlarla birlikte okuyun. Araştırmaya göre: ‘ne gerekiyorsa, onu yap.’

 

2. Çocuk büyürken düzenli olarak dua eder.
Kutsal Kitap’ı okuma gibi İsa’ya sözünde ve duada bakan çocuk devamlı değişecek, yaşam boyu iman yolculuğunda yer alır.
3. Çocuk büyürken düzenli olarak kilisede hizmet etti.
Araştırmaya göre ailenin kiliseye katılması çocuk için son derece önemlidir. Araştırmaya göre bir ailenin kiliseye katılımı bir nokta düşerse, çocuğun iman gelişiminde aynı derece düşüş de var. Çıkarım şudur: kiliseye az katılan aile çocuğun iman gelişimine zarar veriyor. Kiliseye katılımı fark eder yani. Katılımından daha çok etki yaratan şey bir çocuk büyürken kilisede hizmet etmesidir.

 

4. Çocuk en çok Hıristiyan müziği dinler.
Tamam, kabul, bunun 4. etken olacağını hiç beklemedim ve bazı kişiler bundan nefret edecek. Bazı kişilere göre Hıristiyan müziği kalitesiz, fazla reklam halindedir. Bazılarına göre dünyasalmış. Bu noktada ne yapmak isterseniz yapın ama araştırmaya göre bir çocuğun ruhsal gelişiminde en önemli 4. noktaydı. Yani bu araştırmayı dikkate alırsan, belki aile olarak ilahiler söylersin, bir konsere gidersin ve çocukların odasından Hıristiyan ‘rap müziğini’ gümbür gümbür duyarsan mutlu olursun.

 

5. Çocuk kilise dışındaki hizmet projelerine katılar.
Kilisede hizmet etmesi bir çocuğun/gencin ruhsal gelişimini etkiler, aynı şekilde toplumda hizmet etmesi de etkiler. Hizmet
projeleri ve yolcuları araştırma listesinde 5. nokta yer alır.

 

Peki bu araştırmanın sonuçlarıyla ne yapalım? Bence özgürlük verici çünkü bildik yalın gerçekleri hatırlatır bize. Çocuklarımızın İsa’yla zaman geçirmelerine yardım etmek için gayret gösterelim… Kutsal Kitap’ı okumak, dua etmek, akıllarına koydukları konularda onlara yardım edelim. Ayrıca çocuklarımızın hem kilisede hem de toplumda hizmet etmelerine yardım edelim. Onların ruhsal dönüşümünde en büyük etkenler onlardır.
https://ericgeiger.com/2017/10/research-reveals-the-5-biggest-influencers-on-your-childs-spiritual-health/?platform=hootsuite 1.1.2018 erişilmiştir

 

Yazarın izniyle yayınlanmıştır.

Bizi takip edin: